Het rendement van je taaltraining verhogen: 7 tips

Begin dit jaar kreeg ik telefoon van Christine, HR-verantwoordelijke bij een groot familiebedrijf in de grensstreek. Christine wou enkele van haar bedienden een taalcursus Frans aanbieden, maar ze was bang dat dit weinig zou opbrengen. Ik heb haar meteen gerustgesteld. Je kan als trainee zelf het rendement van je taaltraining verhogen, als je rekening houdt met volgende 7 tips:

Het belang van een goede briefing

Elke taaltraining bij Capeach start met een intakegesprek tussen trainee en taalcoach. Je leert je coach kennen, kan meer vertellen over je job, wat je nodig hebt, waar je naar op zoek bent. In de mate van het mogelijke wordt er al meteen in de doeltaal geconverseerd, zodat de coach een duidelijk beeld krijgt van je actuele niveau. Maar lukt dit niet, dan vertel je gewoon in je moedertaal wat je verwachtingen zijn. Samen met de coach bepaal je een aantal concrete leerdoelstellingen. Deze worden verwerkt in een persoonlijk leertraject, een praktisch rapport met alle informatie over jouw training. Dit rapport dient ook als leidraad voor je verdere training, maar kan “en cours de route” steeds bijgestuurd worden.

Het grote voordeel van maatwerk

Hoe meer informatie je kan geven bij de start van je opleiding, hoe beter je taalcoach hier tijdens het traject kan op inspelen. Maar ook tijdens het traject bepaal jij de koers. Wil je werken op een presentatie die je de week erna moet geven? Dat kan. Moet je een paar mails versturen en wil je die graag even met je taalcoach onder handen nemen? Geen probleem. Eigenlijk is het simpel. Hoe meer materiaal je zelf aanbrengt, hoe praktischer je aan de slag kan en hoe sneller je resultaat zal boeken. Klink goed, nietwaar?

De kracht van een one-on-one training

Het beste resultaat haal je nog steeds uit een individuele taaltraining. Logisch, want de taalcoach moet alleen met jou rekening houden. Met jouw huidige taalniveau, jouw verwachtingen, jouw snelheid, jouw manier van werken … Alles wat jullie tijdens de sessies ondernemen, is erop gericht om jou zo snel mogelijk vooruitgang te laten boeken.

De efficiëntie van online sessies

Het rendement van je taaltraining verhogen? Dat kan met online sessies. Onze online sessies duren slechts 60 minuten. 1 uurtje, dat krijg je makkelijk in je agenda ingepland. Kortere sessies zorgen er ook voor dat er minder trainingen worden uitgesteld. En meer regelmaat zorgt voor meer resultaat. Bovendien blijkt 1 uur ideaal om optimaal gefocust te blijven. Korte, maar krachtige sessies dus. Bijkomend voordeel: geen verplaatsingen, dus beter voor het milieu!

Als taalcoach kan je online ook veel makkelijker variëren met verschillende soorten content. Video’s, presentaties, nieuwsberichten, quizzen zorgen voor afwisseling bij en interactie met je trainees, waardoor ze meer gefocust zijn en beter bij de les blijven. En dus ook beter onthouden wat ze geleerd hebben.

De waarde van de conversatie

Bij Capeach werken we daarom met ervaren taalcoaches die focussen op het belang van de conversatie. En dat betekent de trainee vertrouwen schenken. Zodat hij zich op zijn gemak voelt en zelf het woord durft te nemen. Over om het even welk onderwerp. Zolang hij maar praat. En praat. Fouten maken is niet erg. Hoe meer de trainee aan het woord komt, hoe beter de taalcoach een zicht krijgt op de werkpunten.

Het nut van ons digitale leerplatform

Hoe beter je coach je kent, hoe gerichter hij je ook oefeningen kan meegeven op ons digitale leerplatform om tussen de sessies te blijven oefenen. Met als doel je kennis uit te breiden en te verankeren. Nood aan wat grammaticaoefeningen? Of toch eerder wat woordenschat inoefenen, het kan allemaal. Ons platform is 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 beschikbaar.

Het rendement van de mix

Hoe meer je in aanraking komt met de doeltaal, hoe sneller je vooruitgang zal boeken. Je taaltraining is slechts het begin. Probeer op je werk zoveel mogelijk in de doeltaal te communiceren. Maar ook buiten het werk heb je er deugd van om je volledig onder te dompelen. Netflix-series, boeken, kranten, games, concerten, podcasts … hoe meer, hoe liever. Vergeet niet: de aanhouder wint. Blijven oefenen is dus de boodschap.

Ontdek hier onze podcasts om Frans te leren.

Tell me and I forget, teach me and I may remember, involve me and I learn.
– Xun Kuang

Het rendement van je taaltraining verhogen?

Neem vrijblijvend contact op, ik sta je met plezier te woord.

Capeach | Sofie Bekaert

Sofie Bekaert

sofie@capeach.eu

+32 478 94 92 51

1 reactie op “Het rendement van je taaltraining verhogen: 7 tips”

Geef een reactie