5 doeltreffende leerstrategieën voor een taalopleiding die rendeert

E-mails vol met dt-fouten. Misverstanden op de werkvloer tussen de Vlaamse en Waalse collega’s. Een commerciële binnendienstmedewerker die niet durft op te nemen als er een Duitser belt. Een verkoper die liever op het Engels overschakelt als hij een gesprek voert met een Fransman.

Het zijn maar enkele voorbeelden van taalkwesties die de groei van je bedrijf in de weg staan. En dus worden de medewerkers op taalcursus gestuurd. Maar hoe zorg je nu voor een taalopleiding die rendeert, ook op lange termijn? Hou rekening met de volgende 5 doeltreffende leerstrategieën, en ontdek hoe we die bij Capeach succesvol inzetten:

1. Spreid je leermomenten over de tijd

Wist je dat je langetermijngeheugen meer geprikkeld wordt als je driemaal 1 uur studeert, verspreid over een week, dan wanneer je 1 blok van 3 uur studeert? Leerstof herhalen is ook minder efficiënt als je het meteen na de les doet, want dan herken je nog te makkelijk wat je net geleerd hebt en leer je dus met een lager rendement.

Bij Capeach raden we daarom aan om gedurende een langere periode met taal bezig te zijn. Onze coachings bestaan uit 25 sessies van 1 uur. 1 uur per week lijkt weinig, maar we raden je aan om nog een bijkomend uurtje per week in te plannen voor het herhalen en inoefenen van de leerstof.

Kortere sessies zorgen er ook voor dat er minder trainingen worden uitgesteld. En meer regelmaat zorgt voor meer resultaat. Bovendien blijkt 1 uur ideaal om optimaal gefocust te blijven. Korte, maar krachtige sessies dus.

2. Verwerk de leerstof actief

“The learning is in the doing”. Een taal leer je niet passief, maar door er actief mee bezig te zijn. Om de leerstof op lange termijn te verankeren, is iets lezen niet voldoende. Maak gebruik van ons e-learningplatform waarop we oefenvragen, lees- en luisterfragmenten, quizzen e.d. voorzien. 

Wist je dat we bij Capeach het proces trouwens omkeren (flipped learning)? We vragen onze trainees om de theorie vóór de les zelfstandig in te oefenen. Zo komt er tijdens de les tijd vrij voor herhaling en conversaties in de praktijk, wat leidt tot betere resultaten, ook op lange termijn.

3. Voorzie voldoende tijd voor herhaling

Ik zei het daarnet al, tijdens elke les maken we tijd vrij voor herhaling. Ook tussen de verschillende lessen door oefen je best zoveel mogelijk. Hoe meer je met een taal in aanraking komt, hoe beter voor je ontwikkeling. Daarom 1 gouden tip, stel jezelf bloot aan de taal, op de manier die jij het leukst vindt. Luister naar podcasts, lees kranten en tijdschriften, kijk naar je favoriete series op Netflix … allemaal in de vreemde taal natuurlijk. Maar vooral: converseer met native collega’s, vrienden enz. 

Ook op het einde van je traject laten we je niet los, want nu begint het echte werk pas. Je kan er ook voor kiezen om na enkele weken of maanden een terugkeermoment in te plannen, waar we jou opnieuw alle steun geven die je nodig hebt. En ook ons online leerplatform blijft verder tot jouw beschikking, indien je dat wenst.

4. Voeg een personal touch toe

Tussen de sessies door zet de taalcoach je zelfstandig aan het werk, ofwel op ons eigen platform of afhankelijk van je noden en interesses ook daarbuiten. We kiezen echter nooit voor een formule zonder persoonlijke begeleiding. Want zeg nu zelf, die personal touch zorgt toch net voor dat tikkeltje meer … De taalcoach zal je taalgevoel aanwakkeren, je de weg wijzen, je prikkelen en je zin doen krijgen in meer.

Dé manier om een nieuwe taal te leren, bestaat niet. Daarom luisteren we bij start van je traject heel bewust naar jouw wensen, jouw noden, jouw verwachtingen.

5. Combineer naar hartenlust

Sta niet te lang stil bij 1 onderwerp. Uren aan een stuk dezelfde leerstof inoefenen, heeft weinig nut. Besteed voldoende tijd aan een onderwerp en ga daarna verder met het volgende. Zorg er wel voor dat je voldoende begrijpt wat je studeert. Het volgende onderwerp vermeng je met oefeningen van eerdere lessen. Zo spreid je je leermomenten en zullen je prestaties op lange termijn verbeteren.

5 doeltreffende leerstrategieën … en nu is het jouw beurt!

Benieuwd naar deze 5 doeltreffende leerstrategieën en hoe we die in de praktijk toepassen? Ontdek hier onze thematische taalopleidingen of neem vrijblijvend contact op.

Of neem vrijblijvend contact op, ik sta je met plezier te woord.

Capeach | Sofie Bekaert

Sofie Bekaert

sofie@capeach.eu

+32 478 94 92 51

Geef een reactie