Talen leren. Excusez-moi, do you speak English?

Eline, HR Manager bij een groot familiebedrijf in Kortrijk, vertelt ons dat haar mensen geen Frans durven te spreken met klanten en meteen overschakelen op het Engels. Aangezien de Franse markt steeds belangrijker wordt voor het bedrijf, wil Eline enkele werknemers graag een taalcoaching Frans aanbieden. Die staan hier echter niet meteen voor te springen, want “we hebben toch geen aanleg om talen te leren”.

Beter niet aan beginnen dan? Tuurlijk wel! Een talenknobbel an sich bestaat trouwens niet, studies tonen aan dat het om een mix van zowel analytisch vermogen als klankgeheugen gaat, maar ook om een aantal karaktereigenschappen. Gemakkelijk een gesprek aanknopen bijvoorbeeld. En fouten durven maken.

Het goede nieuws? Alles wat je nodig hebt om talen te leren, kan je trainen. Hoe zouden we indertijd anders onze moedertaal aangeleerd hebben? Kort samengevat hangt het af van 2 voorwaarden. En als je deze twee voorwaarden samen vervult, kom je alvast een heel eind verder.

Voorwaarde 1: Je motivatie en inzet

Zeggen dat je Frans, Engels of andere talen wil leren, is niet voldoende. Je moet het écht willen, op dat eigenste moment en met een heel bepaalde reden. En je moet bereid zijn om er tijd en energie in te stoppen. Want anders zal je snel stranden in een passieve opleiding, waarvan je – zolang de opleiding loopt – misschien wel de vruchten plukt, maar waaraan je op langere termijn – lees: na de opleiding – weinig rendement zal overhouden.

Dompel je daarom volledig onder. Want hoe meer je met de vreemde taal in aanraking komt, hoe beter voor je leerproces. Zoek iets wat je ook op lange termijn kan volhouden. Kijk je graag series op Netflix? Lees je graag boeken? Kijk je elke dag naar het nieuws? Vergeet niet: de aanhouder wint. Blijven oefenen is dus de boodschap.

Check hier onze zomertips om op een laagdrempelige manier je kennis van het Frans te boosten.

Voorwaarde 2: Eat. Sleep. TALK. Repeat.

Vergeet de klassieke manier van talen leren. Geen ellenlange woordenschatlijsten en uitvoerige grammaticaregels. De ervaren taalcoaches van Capeach gaan constant met je in dialoog en creëren een ideale setting, zodat de drempel om te spreken verlaagt. We focussen op de onderwerpen waar jij je goed bij voelt. Leren gebeurt zo op een heel natuurlijke manier. Zonder stress of geforceerde rollenspelen.

Fouten maken is niet erg. Hoe meer de trainee aan het woord komt, hoe beter de taalcoach een zicht krijgt op de werkpunten. En gericht oefeningen kan meegeven op ons digitale leerplatform om tussen de sessies door te blijven oefenen. Met als doel de kennis uit te breiden en te verankeren. We zetten de trainees dus actief aan het werk met de leerstof. Zodat het aantal contactmomenten stijgt en de efficiëntie verhoogt.

Resultaat op korte termijn? Je overwint je spreekangst. Je gooit alle remmen los en niets staat je taalontwikkeling nog in de weg. Resultaat op lange termijn? Je staat sterk in je schoenen en communiceert vlot met je anderstalige gesprekspartner.

Gratis adviesgesprek

Staat een gebrekkige talenkennis de groei van je bedrijf in de weg? Vraag dan hier je gratis adviesgesprek aan. We luisteren graag naar je verhaal en de uitdagingen waarop je botst op het vlak van taal en communicatie. Samen zoeken we naar de meest geschikte aanpak om de meertaligheid bij jou op het werk te boosten.

Of neem vrijblijvend contact op, ik sta je met plezier te woord.

Capeach | Sofie Bekaert

Sofie Bekaert

sofie@capeach.eu

+32 478 94 92 51

Geef een reactie