Boost je talenkennis dag in, dag uit

Vorige week had ik een afspraak met Julie, zaakvoerder van een groeiende kmo. Ze stelde zich wat vragen bij het rendement van taalopleidingen. Enkele van haar werknemers hebben al eerder een dergelijke opleiding gevolgd. Maar de ene trainee heeft blijkbaar veel meer vooruitgang geboekt dan de andere. “Is dat een kwestie van aanleg?”, vroeg Julie me. Nee hoor, iedereen kan talen leren.

Exposure and practice are the keys to success in learning a language.
– Rajeev Ranjan

Ik heb Julie toen verteld dat de ene trainee er waarschijnlijk veel meer tijd in gestoken heeft dan de andere. Want hoe meer je in aanraking komt met de doeltaal en oefent, hoe sneller je vooruitgang zal boeken. “Maar ik heb te weinig tijd”, is een excuus dat ik heel vaak hoor. Daarom geef ik je hierbij enkele laagdrempelige oplossingen, om toch dagelijks te kunnen oefenen. Boost je talenkennis, met de volgende 3 tips:

Luister naar een podcast

Podcasts, audio-uitzendingen die je kan beluisteren wanneer je maar wil, zijn hipper dan ooit. Het aanbod is eindeloos, je vindt sowieso een titel die je interesseert. De meeste podcasts zijn gratis en makkelijk te beluisteren. Of je nu in de wagen zit, de strijk doet, of aan het lopen bent … Sommige podcasts zijn gemaakt om te entertainen. Andere zijn dan weer sterk inhoudelijk en willen je inspireren. Velen onder jullie beluisteren al podcasts, waarom kies je niet eens voor een anderstalige podcast? Zoek er eentje die je interesseert, zodat je makkelijk vol kan houden.

Een tip van Philip, een van onze trainees Frans: Balades van PodClub. Ontdek hier andere voorbeelden van podcasts om Frans te leren.

Hebben je anderstalige collega’s nood aan podcasts om Nederlands te leren, klik dan hier.

Ook voor Duits vind je podcasts terug. Klik hier en ontdek podcasts rond verschillende thema’s.

Oefen op taalapps & websites

De mogelijkheden zijn talrijk. Zelf hou ik van woordspelletjes als Scrabble, Lingo, Taboe enz. Een dagelijks woordspelletje vind je op Woordje of Woordle (Nederlands), Le Mot (Frans) of Wordle (Engels).

Een vriend van mij gaat dagelijks aan de slag op Duolingo om Italiaans te leren. Maar wees gerust: met Duolingo, zowel een mobiele app als site, kan je ook heel wat andere talen oefenen.

Een goeie site om woordjes te leren, is Quizlet. Stel zelf je lijstjes samen en ga meteen aan de slag.

Voor jouw anderstalige collega’s die Nederlands willen leren, raad ik bovendien de website Nedbox aan.

En laten we zeker ook Pluvo niet vergeten, ons eigen digitale platform beschikbaar voor zowel Nederlands, Frans, Engels als Duits. Meer weten? Neem vrijblijvend contact op.

Zoek een taalbuddy

Kan je op het werk dagelijks met collega’s of klanten in de doeltaal spreken? Of heb je anderstalige vrienden met wie je vaak een praatje kan slaan? Ideaal! Helaas heeft niet iedereen die mogelijkheid. Daarom bied ik je hier nog enkele andere oplossingen aan.

Twee keer per maand is er in Gent een TaalCafé Mundial. Je kan er plaatsnemen aan een van de taaltafels naar keuze. Je gaat ongedwongen met elkaar in gesprek in kleine groepjes van 5 à 6 personen. Daarna wissel je de rollen om en ga je anderen helpen in jouw moedertaal.

Een gelijkaardige activiteit vind je bij Taalcarrousel in Antwerpen. Ook hier is het een kwestie van geven en nemen. Anderstaligen helpen Nederlandstaligen en vice versa.

Een leuk initiatief in het Brusselse is Patati. Je kan je registreren op de site en mensen ontmoeten met dezelfde interesses, maar met een andere moedertaal.

Ben je voor jou en je collega’s op zoek naar conversatietafels, onder de begeleiding van een ervaren taalcoach? Neem dan vrijblijvend op, ik help je graag verder!

Boost je talenkennis, met de hulp van een ervaren taalcoach

Conversatietafels voor je organisatie of toch eerder op zoek naar een taalcoaching op maat? Neem vrijblijvend contact op, ik sta je met plezier te woord.

Capeach | Sofie Bekaert


Sofie Bekaert
sofie@capeach.eu
+32 478 94 92 51

Connectie maken op LinkedIn?


1 reactie op “Boost je talenkennis dag in, dag uit”

Geef een reactie