Zeg neen tegen een klassieke taaltraining

Een behoefteanalyse en een taaltest, dat zijn de twee zaken waar elke taaltraining voor werknemers mee start. Om de specifieke taalnoden en -behoeften van de trainee te achterhalen. En vervolgens op maat te kunnen werken. Prima begin, maar toch loopt het in de praktijk vaak fout en is de vooruitgang op het einde van het traject minimaal. 

Waarom? Omdat de taaltrainer niet voldoende focust op wat echt telt, en dat is het verruimen van zowel de actieve als passieve kennis van de trainee: 

  • Passieve kennis: De trainee moet begrijpen wat zijn gesprekspartner zegt (of wat neergeschreven staat).
  • Actieve kennis: De trainee moet in staat zijn om te reageren en zijn boodschap op een heldere manier weer te geven.

Het belang van de conversatie

Bij Capeach werken we daarom met ervaren taalcoaches die focussen op het belang van de conversatie. En dat betekent de trainee vertrouwen schenken. Zodat hij zich op zijn gemak voelt en zelf het woord durft te nemen. Over om het even welk onderwerp. Zolang hij maar praat. En praat. 

Activerende werkvormen

Fouten maken is niet erg. Hoe meer de trainee aan het woord komt, hoe beter de taalcoach een zicht krijgt op de werkpunten. En gericht oefeningen kan meegeven om tussen de sessies door te blijven oefenen. Met als doel de kennis uit te breiden en te verankeren.

We zetten de trainees dus actief aan het werk met de leerstof. Zodat het aantal contactmomenten stijgt en de efficiëntie verhoogt.

Authentieke leercontext

Sommige trainees willen meteen een verkoopgesprek of presentatie inoefenen, anderen voelen zich daar in het begin nog helemaal niet klaar voor. Geen enkel probleem. Eerst vertrouwen schenken. Zodra dat vertrouwen er is, maakt het onderwerp al een stuk minder uit. 

Resultaat

De taalcoach zal je taalgevoel aanwakkeren, je prikkelen en je zin doen krijgen in meer. Resultaat op het einde van het traject? Je slaagt erin je nieuw verworven kennis vlot en hands-on toe te passen.

Stappenplan

Benieuwd hoe je de meertaligheid binnen jouw bedrijf kunt stimuleren? Download dan hier gratis het “Stappenplan om je medewerkers vlot & professioneel te laten communiceren, in elke taal”.

Of neem vrijblijvend contact op, ik sta je met plezier te woord.

Capeach | Sofie Bekaert

Sofie Bekaert

sofie@capeach.eu

+32 478 94 92 51

Geef een reactie