Zeg adieu tegen de spreekangst van je medewerkers

Gisteren had ik een interessante babbel met Nico, zaakvoerder van een bloeiende kmo in Deinze. De meeste van zijn medewerkers beschikken over een basiskennis Frans, maar toch schakelen ze liever over naar het Engels.

“Ik durf niet”, dat is ongetwijfeld het meest aangehaalde argument om geen Frans (of een andere taal) te spreken. In deze blog geef ik je graag 7 concrete tips om je spreekangst te overwinnen. Deze gelden zowel voor de Franse taal als voor andere vreemde talen.

Tip 1: Erken je angst en zoek uit waar die vandaan komt

Erkennen dat je geen Frans durft te spreken is een begin, maar waarom durf je dat niet? Heb je slechte herinneringen aan je lessen Frans op school? Ben je bang om fouten te maken? Heb je schrik om niet of verkeerd begrepen te worden? Met deze waardevolle informatie kan je nu concreet aan de slag.

Tip 2: Werk eerst aan je luistervaardigheid

Door naar het nieuws in het Frans te luisteren, verruim je je woordenschat, ontdek je de opbouw van zinnen en leer je de juiste uitspraak. Het is niet erg dat je niet elk woord begrijpt, probeer vooral de context mee te pikken. Ook een Franse serie kan je hierbij helpen. Bijkomende tip: Ondertitel die serie ook in het Frans.
Je gelooft het misschien niet, maar werken aan je luistervaardigheid heeft positieve gevolgen op je spreekvaardigheid.

Tip 3: Start met een 1-op-1-gesprek, live

Zo kan je je focussen op de boodschap van je ene gesprekspartner en kan je makkelijk zijn non-verbale signalen interpreteren. Bovendien zal jij je iets comfortabeler voelen dan in een grote groep mensen.

Tip 4: En daarbij aansluitend: Bepaal zelf het tempo van het gesprek

Durf gerust te vragen om iets trager te spreken. Jij doet de moeite om Frans te spreken, jouw gesprekspartner zal hier zeker begrip voor opbrengen. Wees ook niet bang om te signaleren dat je iets niet begrepen hebt. In een 1-op-1-gesprek kan dat makkelijker.

Tip 5: En onthoud vooral: Het hoeft niet perfect te zijn

Fouten maken is oké. Wacht niet tot je de taal helemaal onder de knie hebt om gesprekken aan te knopen. Neen, door veelvuldig te oefenen, zal je net sneller vooruitgang boeken. En uit elke fout kan je iets leren.

Tip 6: Blijf oefenen

Nu komt het er vooral op aan om te blijven oefenen. Hoe meer je met het Frans in aanraking komt, hoe sneller je vooruitgang zal boeken. Hou vol! Zoek ook iets wat je op lange termijn volhoudt. Kijk je graag series op Netflix? Lees je graag boeken? Kijk je elke dag naar het nieuws? Het is zoals met sporten: de aanhouder wint 😉

Tip 7: Volg een taalcoaching op maat

Wil je graag je spreekvaardigheid naar een hoger niveau tillen? Boek dan enkele sessies bij een taalcoach. Hij zal je stimuleren om meer Frans te spreken, zal je taalgevoel aanwakkeren en je zin doen krijgen in meer. Met zijn ervaring weet hij ook meteen wat je werkpunten zijn en kan hij je gericht oefeningen meegeven om deze aan te pakken.

Stappenplan

Benieuwd hoe je de meertaligheid binnen jouw bedrijf nog meer kunt stimuleren? Download dan hier gratis het “Stappenplan om je medewerkers vlot & professioneel te laten communiceren, in elke taal”.

Of neem vrijblijvend contact op, ik sta je met plezier te woord.

Capeach | Sofie Bekaert

Sofie Bekaert

sofie@capeach.eu

+32 478 94 92 51

Geef een reactie