Het geheim van een taalopleiding Nederlands met langdurig resultaat

Januari 2021, ik heb een uitvoerig gesprek met Steven, zaakvoerder van een groeiende kmo in Kortrijk. Kort ervoor heeft hij 5 Franstalige werknemers aangeworven, die onvoldoende Nederlands spreken. Steven vindt het belangrijk dat zij zich thuis voelen in zijn bedrijf en zich dus vlot kunnen integreren op de werkvloer. 3 van hen wil hij ook inschakelen voor contacten met Nederlandstalige klanten en leveranciers.

Steven weet heel duidelijk wat hij wil: “Geen losse flodders”, maar een uitgestippeld taalbeleid met langdurig resultaat.

Stap 1: Concrete doelstellingen en realistische verwachtingen

Bij start van de opleiding heeft de taalcoach met elk van de trainees apart gesproken. Hoe ver reikt hun kennis van het Nederlands? Waarom willen ze Nederlands leren? Hoe gemotiveerd zijn ze? Wat is hun ambitie? Wat ligt binnen hun mogelijkheden? Waartoe zijn ze bereid? 

5 trainees, 5 verschillende analyses. Deze hebben we verwerkt in een concreet plan van aanpak, dat we aan de zaakvoerder voorgelegd hebben. Met realistische verwachtingen, want een nieuwe taal leren is nu eenmaal een langdurig proces.

Stap 2: Intensieve taalcoaching op maat

Outcome van het vooronderzoek? 3 individuele opleidingen en 1 duo-opleiding. Bij Capeach geven we onze taalopleidingen online. Waarom, dat ontdek je in dit blogartikel.

Gedurende drie tot vijf maanden krijgt elk van de trainees een intensieve begeleiding op maat, met 1 à 2 sessies van 1 uur per week. Ze combineren (inter)actief leren op ons digitale leerplatform met de talrijke voordelen van een klassieke taalcoaching. 

Aansluitend tekenen 3 werknemers in op de thematische opleiding Nederlands op het werk, zodat ze zich optimaal kunnen voorbereiden op hun contacten met klanten en leveranciers.

Stap 3: Verderzetting van het leerproces

Einde van de opleiding bereikt. Het zit erop, denk je? Vergeet het maar, nu begint het echte werk pas. Geen losse flodders, weet je nog, maar een taalopleiding Nederlands met langdurig resultaat. 

Hoe meer je met een taal in aanraking komt, hoe beter voor je ontwikkeling. Daarom 1 gouden tip, stel jezelf bloot aan de taal. Luister naar podcasts, lees kranten en tijdschriften, kijk naar je favoriete series op Netflix … allemaal in de vreemde taal natuurlijk. Maar vooral: oefen de taal zoveel mogelijk in met native collega’s, vrienden enz. Ook ons online leerplatform blijft verder tot jouw beschikking, indien je dat wenst.

Resultaat na 9 maanden?

De nieuwe werknemers van Steven voelen zich ondertussen als een vis in het water tussen hun Nederlandstalige collega’s. De onderlinge contacten zijn optimaal. Voor 2 werknemers voorzien we maandelijks nog een contactmoment met hun taalcoach, zodat ze al hun vragen kunnen stellen en verder gecoacht worden.

En 2 nieuwe werknemers staan ondertussen te popelen om aan hun taalcoaching te beginnen.

Le français des Ressources Humaines

Gratis e-book: “Le français des Ressources Humaines”

Heb je zelf Franstalige medewerkers in dienst en lopen je gesprekken met hen niet altijd even vlot, of slaag je er niet in de nodige nuances aan te brengen? Download dan hier gratis “Le français des Ressources Humaines”.

Of neem vrijblijvend contact op, ik sta je met plezier te woord.

Capeach | Sofie Bekaert

Sofie Bekaert

sofie@capeach.eu

+32 478 94 92 51

Geef een reactie