Taalcoaching Nederlands met een hoger rendement

Fantastisch nieuws naar aanleiding van ons eenjarig bestaan: Els Landsheere versterkt Capeach. Els heeft tonnen ervaring met taalcoaching Nederlands en is dus een echte aanwinst voor het team. We laten Els in dit artikel graag aan het woord:

Waarom Nederlands?

Nederlands leren is een ongelooflijk goede investering voor de toekomst van je werknemers. Wist je trouwens dat er over de hele wereld zo’n 24 miljoen mensen Nederlands spreken? En dat het Nederlands op de achtste plaats staat in de rangorde van de talen van de Europese Unie? Niet min toch?

De nostalgie van het woordenboek

Tegenwoordig halen we met een paar klikken onze informatie bij dokter Google. En toch, ik blijf een voorliefde koesteren voor de ‘echte’ woordenboeken. Ik zie me in de jaren negentig nog zeulen met mijn loodzware Van Dale woordenboeken. En ik moet eerlijk toegeven, ik kan het niet laten om er af en toe nog eens in te bladeren … die geur, die nostalgie, zalig gewoon!

(Digitale) leermiddelen bij de taalcoaching Nederlands

Eén liedje laat ik gegarandeerd horen tijdens mijn lessen: ‘Laat de zon in je hart’ van Willy Sommers! Het is zo’n vrolijk levenslied, ambiance verzekerd, zowel live als online!

Mijn favoriete boek? Ik heb overal in huis wel een boek liggen waarin ik in het lezen ben, op mijn bureau, salontafel, nachttafel … Lezen ontspant me enorm, het voert je heel even naar een andere wereld en bovendien leer je altijd wel iets bij! Een van mijn favoriete Belgische schrijvers is ongetwijfeld Bart Moeyaert. Ik heb hem als tiener ontdekt via het boek ‘Duet met valse noten’ en hij heeft me nooit meer losgelaten …  Ik stond op elke boekenbeurs dan ook altijd flink in de rij voor een gesigneerd exemplaar 😉

Mijn studenten raad ik altijd aan om zich te abonneren (of via de bib) op de fantastische Wablieft-krant. In dit krantje vind je echt heel veel leuke artikels, interviews, spelletjes … op maat van mensen die Nederlands leren. Ook ikzelf ben een trouwe fan van de Wablieft-krant. Wist je trouwens dat ze ook boeken publiceren op maat van mensen die Nederlands leren? Een aanrader!

We leven nu eenmaal in een digitaal tijdperk, hetgeen ons uiteraard een schat aan informatie verschaft. Een leuke tip voor mensen met een al iets hoger niveau: de website en You Tube video’s van de ‘Universiteit van Vlaanderen’, leuke en informatieve onderwerpen, voor elk wat wils.

Nederlands leren: geen eenvoudige opdracht

De Nederlandse taal is een enorm rijke taal. Mijn studenten klagen weleens over de vele moeilijke, samengestelde woorden, maar dan maken we er meestal een spelletje van om deze te ontleden. Dit levert soms hilarische momenten op!

Het woord ‘knuffelcontact’ vind ik toch wel een van de mooiste nieuwe Nederlandse woorden, en ook de studenten vinden dit een fantastisch woord. Onlangs hebben we trouwens nog goed gelachen met het woord ‘effenlegger’, hoe leg je nu zoiets uit? Wel ja, een pietje precies dus 🙂

Mijn favoriete grammatica-item is ongetwijfeld de lijst van onregelmatige werkwoorden. Klinkt misschien oersaai, maar het is een schat van een lijst, een echt pareltje! Met handige, leuke online tools zoals bijvoorbeeld Wordwall gaat het leren en inoefenen trouwens een heel stuk vlotter en amusanter! 

Taalcoaching Nederlands: hoe verhoog je het rendement?

Een taal leren moet in de eerste plaats plezant zijn, dan verloopt het leerproces dubbel zo vlot. Ik probeer altijd rekening te houden met de interesses van de studenten zonder uiteraard onze leerdoelen uit het oog te verliezen. Hoe was je weekendje Ardennen? Hoe gaat het met de dochter in de eerste kleuterklas? Is je chocolademousse gisteren goed gelukt? Allemaal uitstekende ijsbrekers om de lessen mee te starten, en dan zijn we vertrokken natuurlijk 🙂

Heeft je bedrijf nood aan een taalcoaching Nederlands?

Neem dan gerust vrijblijvend contact op, ik sta je met plezier te woord.

Capeach | Sofie Bekaert

Sofie Bekaert

sofie@capeach.eu

+32 478 94 92 51

Geef een reactie